De cruciale rol van tussenpersonen bij gegevensbescherming

De Onmisbare Schakel in Gegevensbescherming: Een Kijk op Overweging 126 van de AVG

Het beschermen van de privacy en gegevens van individuen is de essentie van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hoewel de hoofdartikelen van de AVG veel aandacht krijgen, bevatten de overwegingen die deze artikelen begeleiden een schat aan inzicht en nuance. Een specifiek punt, overweging 126, benadrukt de cruciale rol van tussenpersonen in gegevensbescherming.

Inzicht in Overweging 126

Overweging 126 vestigt de aandacht op tussenpersonen – partijen die vaak betrokken zijn bij de verwerking van gegevens maar niet altijd de primaire verantwoordelijkheid dragen. Hier wordt aangegeven dat wanneer organisaties samenwerken met dergelijke tussenpersonen in hun gegevensverwerkingsactiviteiten, deze tussenpersonen een actieve rol moeten spelen in de bescherming van persoonsgegevens en moeten voldoen aan de normen van de AVG.

Voordelen van een externe FG voor zorgorganisaties

E-boek externe FG inzettenEr zijn verschillende voordelen verbonden aan het aanstellen van een externe FG in plaats van een interne FG voor zorgorganisaties. Lees er meer over in ons e-boek. Download gratis, klik hier >>

Toepasselijke Voorbeelden in de Zorg

In de zorgsector zijn er talloze scenario’s waarbij tussenpersonen betrokken zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

 

 1. Laboratoria:
  • Scenario: Een patiënt ondergaat tests in een ziekenhuis, en de monsters worden naar een extern laboratorium gestuurd voor analyse.
  • Grondslag van AVG: “Noodzakelijk voor de uitvoering van een overeenkomst” – het ziekenhuis heeft een overeenkomst met de patiënt om medische zorg te bieden en dit kan vereisen dat tests extern worden geanalyseerd.
 2. Digitale Zorgplatforms:
  • Scenario: Een zorginstelling implementeert een nieuw digitaal gezondheidsplatform voor patiënten om hun medische geschiedenis te bekijken en afspraken te boeken.
  • Grondslag van AVG: “Toestemming” – patiënten hebben toestemming gegeven om hun gegevens te gebruiken binnen het digitale platform, vaak tijdens het registratieproces.
 3. Zorgverzekeraars:
  • Scenario: Bij het verwerken van een claim moet een zorgverzekeraar samenwerken met zorgaanbieders en mogelijk gedetailleerde medische dossiers raadplegen.
  • Grondslag van AVG: “Wettelijke verplichting” of “Noodzakelijk voor de uitvoering van een overeenkomst” – verzekeraars hebben wettelijke en contractuele verplichtingen om claims te verwerken en te beoordelen.

De Ondersteunende Rol van AVG Compleet

De zorgsector staat voor uitdagingen die uniek zijn, vooral vanwege de gevoeligheid van de verwerkte gegevens. AVG Compleet heeft de expertise om zorgorganisaties te begeleiden bij:

 • Het evalueren van de huidige samenwerkingen en contracten met tussenpersonen.
 • Het bieden van trainingen en workshops voor zowel interne teams als externe partners.
 • Het implementeren van continue monitoringprocessen voor naleving.

Conclusie

Gegevensbescherming is niet alleen een verantwoordelijkheid van de primaire gegevensbeheerder. Elke schakel in de keten, inclusief tussenpersonen, speelt een cruciale rol. Overweging 126 van de AVG versterkt dit punt. Met de juiste expertise en begeleiding, zoals die van AVG Compleet, kunnen zorgorganisaties zich met vertrouwen en integriteit in deze complexe materie begeven.

Lees ook: