Externe FG inzetten in Zorg en Welzijn

 1. Home
 2.  » 
 3. Onze diensten
 4.  » Externe FG inzetten in Zorg en Welzijn

Een externe Functionaris Gegevensbescherming inzetten in zorg en welzijn.

“Verzeker jezelf van objectief en onafhankelijk toezicht “

 

Het waarborgen van de privacy van patiënten en cliënten is cruciaal voor zorgorganisaties. Onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) hebben zorgorganisaties bepaalde verplichtingen, waaronder het aanstellen van een Functionaris Gegevensbescherming (FG).

Wij zien dat het aanstellen van een intern teamlid (interne) als Functionaris Gegevensbescherming nog al eens leidt tot een conflict met de eigen werkzaamheden of collega’s bij een kritische houding. Verder zien wij geregeld dat flexibiliteit en op de hoogte blijven van de laatste wetgeving tot problemen leidt. Het inzetten van een externe FG biedt uitkomst. Juist doordat de FG extern is kan deze makkelijker onafhankelijk en objectief toezicht houden op de gegevensverwerking.

De voordelen van een Externe Functionaris Gegevensbescherming door AVG-Compleet.

Onafhankelijkheid en objectief, door het ontbreken directe banden met de zorgorganisatie

Een externe FG kan op flexibele basis worden ingeschakeld, maar ook voor een gemiddeld aantal uur per week of per maand

Wij zijn geregistreerd bij de Autoriteit Persoonsgegevens

De Externe FG is gespecialiseerd in privacy- en gegevensbescherming in de zorg

Geen ontslagbescherming zoals de interne FG

Een externe FG voert vaak zijn taken als FG efficiënter uit

Plan een vrijblijvende kennismaking

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veel ervaring in Zorg en Welzijn in toezicht houden.

Een zorgorganisatie met complexe gegevensverwerking, zoals het delen van patiëntgegevens met meerdere partijen, kan baat hebben bij de expertise van een externe FG van AVG Compleet. De FG kan helpen bij het identificeren en beheren van de risico’s die gepaard gaan met dergelijke gegevensverwerking en het waarborgen van de privacy van patiënten en cliënten.

Doordat we bij AVG Compleet zoveel zorgorganisaties hebben aangesloten, is vaak het wiel al uitgevonden. En als dat niet het geval is, hebben we wel in ieder geval de ervaring hoe dergelijke complexe verwerkingen kunnen worden uitgewerkt.

Gratis e-boek:

Door een externe FG ben je verzekerd van onafhankelijk toezicht

E-boek externe FG inzetten

Als bestuurder in de zorg wil je de risico’s op problemen met gegevensbescherming voorkomen. Toch gaat het vaak mis. Dit e-boek geeft handvaten om het toezicht op de gegevensbescherming binnen organisaties te optimaliseren. Objectiveren noemen wij dit, lees verder waarom dit een probleem vormt. 

Ben ik verplicht een FG aan te stellen?

Een FG is verplicht in de volgende gevallen:

 1. Je organisatie is een overheidsorganisatie;
 2. Je organisatie observeert regelmatig en stelselmatig en op grote schaal personen (bijvoorbeeld cameratoezicht in winkelcentra);
 3. Je organisatie verwerkt op grote schaal bijzondere persoonsgegevens of strafrechtelijke gegevens.

Veel gestelde vragen (FAQ)

Voordelen van de FG uitbesteden

Het aanstellen van een externe FG kan voor zorgorganisaties verschillende voordelen bieden, waaronder onafhankelijkheid, flexibiliteit, kostenbesparing en toegang tot expertise en netwerk. Afhankelijk van de specifieke situatie en behoeften van de zorgorganisatie, kan een externe FG een passende keuze zijn om te voldoen aan de AVG-verplichtingen en het waarborgen van de privacy van patiënten (of: cliënten) en werknemers.

Is een FG verplicht voor jouw situatie?

Een FG is verplicht in de volgende gevallen:

 1. Je organisatie is een overheidsorganisatie;
 2. Je organisatie observeert regelmatig en stelselmatig en op grote schaal personen (bijvoorbeeld cameratoezicht in winkelcentra);
 3. Je organisatie verwerkt op grote schaal bijzondere persoonsgegevens of strafrechtelijke gegevens.

 

Het bepalen of er sprake is van grootschalige verwerking van persoonsgegevens is onderhevig aan de eigen verantwoordelijkheid van de organisatie. Voor de zorgsector heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het begrip ‘grootschalig’ nader toegelicht:

 • De verwerking van persoonsgegevens door ziekenhuizen, huisartsenposten en zorggroepen interpreteert de AP altijd als grootschalig;
 • Voor alle overige zorgaanbieders (NB ook voor apotheken) geldt dat zij grootschalig persoonsgegevens verwerken als:
  • die praktijk of instelling meer dan 10.000 patiënten/ cliënten heeft ingeschreven óf als die gemiddeld meer dan 10.000 patiënten/ cliënten per jaar behandelt;
  • én de gegevens van deze patiënten/ cliënten in één informatiesysteem staan.

Wat behoort niet tot de verantwoordelijkheid van de FG?

De AP benadrukt dat de FG verantwoordelijk is voor het leveren van advies en het houden van toezicht. De FG is anderzijds niet verantwoordelijk voor het naleven van dit advies, dat is aan de organisatie. De FG is dus bijvoorbeeld ook niet uitvoerend bij de behandeling van datalekken. AVG heeft een breed team van specialisten, waardoor we hierin een actieve rol kunnen spelen. Van crisiscommunicatie, juridische aspecten en het opvolgen van meldingsprocedures.