Workshop Datalekken

  1. Home
  2.  » 
  3. Onze diensten
  4.  » 
  5. Privacytrainingen
  6.  » Workshop Datalekken

Een Datalek zit in een klein hoekje

 

Je doet zo je best om geen mails naar verkeerde ontvangers te sturen, je gebruikt overal sterke wachtwoorden, je gebruikt geen Wifi op openbare plaatsen… en dan gebeurt het toch nog, een datalek. Bijvoorbeeld:

  • Je e-mail lijkt gehackt te zijn, want je krijgt van meerdere personen te horen dat je een vreemde e-mail hebt gestuurd, terwijl je zeker weet dat je dat niet hebt gedaan. 
  • Of je laptop wordt gestolen.
  • Of je stuur tóch dat mailtje met persoonsgegevens naar een verkeerde ontvanger…

WAT NU? 

 

Hoe reageer je op een datalek?

De manier hoe je reageert op een datalek kan het verschil maken tussen in de ellende komen of met een sisser er van af komen.

Ook zorgt het juist registreren van een datalek ervoor dat de kans dat je een boete krijgt voor het datalek een stuk kleiner.

Hoe weet je nu dat je goed reageert? Wanneer moet je het datalek melden, en aan wie? En hoe weet je wat je moet registreren? Als je dit moet uitzoeken op het moment dat je deze informatie dringend nodig hebt, zul je merken dat de stress die je hebt door de situatie zelf niet meehelpt bij het rustig uitzoeken.

Tip nummer één voor het behandelen van Datalekken is, dat je een datalekprocedure moet hebben. Op een rustig moment, zonder dat er een datalek plaats vindt, maak je een ‘rampenplan bij datalekken’.

Maar hoe stel je een goed rampenplan op?

 

Workshop Datalekken

In onze workshop Datalekken leer je in twee en een half uur, hoe je een praktisch Datalekken-plan opstelt. Met voldoende informatie om tijdens een datalek het hoofd koel te houden, en te weten wat je moet doen, wie je kunt bellen, en aan wie je wat moet melden.

De workshop begint met een introductie over het onderwerp. Het is belangrijk dat je begrijpt, wat een datalek precies is, wat het belang is van het juist afhandelen, en waar je op moet letten.

Vervolgens bespreken we datalekken-procedures. Wat is een datalekken-procedure, wat zet je hier in, en hoe ga je er mee om?

Hierna ga je aan de hand van een praktisch sjabloon zelf aan de slag. Elke deelnemer maakt voor zijn eigen organisatie een eerste opzet van een datalekken-procedure. Uiteraard staat de docent klaar om je te helpen.

Tenslotte bespreken we de resultaten. Je gaat naar huis met een afgeronde Datalekken-procedure, speciaal voor jouw bedrijf. 

 

Locatie, Datum en tijd, investering

Locatie

De workshop Datalekken wordt gehouden in het Aristo Meeting Center Amsterdam, op loopafstand van Station Sloterdijk.

Datum en tijd

De eerstvolgende workshop is nog niet gepland. Vraag een datum aan. 

Investering

Deelname aan de workshop bedraagt € 87,50 ex BTW per persoon. 

 

Wij gebruiken jouw gegevens alleen om contact met je op te nemen en jouw inschrijving te verwerken. Kijk op ons privacy statement hoe wij met jouw gegevens omgaan.

Veelgestelde vragen

Zorgt deze workshop er voor dat je nooit meer een datalek hebt?

Helaas, dat kan een goede datalekprocedure niet voorkomen. Wat je wél overhoudt aan deze workshop is:

  1. Meer begrip van datalekken, de meldplicht en de gevaren van een datalek
  2. Een procedure waarmee je datalekken beter en sneller kunt aanpakken, behandelen en registreren.
  3. De negatieve gevolgen van een datalek zijn veel kleiner
  4. Een goede afhandeling van een datalek kan zelfs toch ook een positieve indruk geven bij je klanten
Kan de workshop ook in-house worden uitgevoerd?

Ja, soms is het handig om meerdere personen van één organisatie te betrekken bij het opstellen van de datalekken-procedure. In dat geval kunnen we ook langs komen (tijdens kantoortijden) om samen de procedure op te stellen. Vraag bij ons naar de mogelijkheden en de tarieven.

Kan ik ook op een andere dag komen?

Ja, we organiseren regelmatig een workshop. Bij voldoende belangstelling kunnen we een extra workshop organiseren op een afwijkende datum en tijd.